És igen, újra kiderült, hogy a csokievés jót tesz a szívnek!

2015.06.23 05:52

Statisztikailag azok között fordulhat elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik a legtöbb csokoládét eszik.

Brit szakemberek szerint a csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között.

Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel. A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmányban az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinál vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik - bevallásuk szerint - a legtöbb csokoládét ették.

"A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel" - írták a kutatók.

mti.hu